Winkelmand

Scherpe prijzen! Deskundig advies Snelle levering

Wat is het verschil tussen nitril, latex en vinyl handschoenen?

Het is belangrijk dat je de goede handschoenen gebruikt voor de werkzaamheden die je uitvoert. Zo wordt er in de medische wereld hoge eisen gesteld aan de handschoenen die ervoor moeten zorgen dat er geen infecties overgebracht kunnen worden. Maar welke handschoenen zijn nou goed voor welke werkzaamheden? Lees dan deze blog en kom erachter wanneer je welke handschoenen aan moet trekken.  

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetisch rubber. Mocht je allergisch zijn voor latex, dan zijn deze handschoenen een ideaal alternatief. De nitril handschoenen zijn stevig waardoor ze minder snel scheuren. Hierdoor zijn de nitril handschoenen wel minder elastisch. De handschoenen zijn geschikt voor zorgprofessionals doordat de handschoenen die ideale bescherming bieden tegen bacteriën en virussen. Daarnaast zijn de handschoenen ook bestand tegen vet, olie en chemicaliën.

Nitril hanschoenen
latex handschoenen

Latex handschoenen

Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber. Het voelt dan ook alsof ze van plastic gemaakt zijn. Ook deze handschoenen bieden een goede bescherming tegen bacteriën en virussen. Het voordeel ten opzichte van nitril handschoenen, is dat latex handschoenen flexibeler zijn en comfortabeler aanvoelen. Daarnaast zijn latex handschoenen ook bestemd tegen hoge temperaturen. De latex handschoenen kunnen niet gebruikt worden wanneer je te werk gaat met olie of vet.

Mocht je allergisch zijn voor latex dan raden wij aan om gebruik te maken van nitril of vinyl handschoenen 

Vinyl handschoenen

De handschoenen bieden de minste bescherming. Dit komt omdat de handschoenen gemaakt worden van soepel PVC. Deze handschoenen kunnen wel gebruikt worden bij werkzaamheden waarbij vet of olie van pas komt. Vinyl handschoenen zijn wel een goed alternatief als je allergisch bent voor latex.

vinyl handschoenen

Poedervrije of gepoederde handschoenen

Zowel bij nitril, latex en vinyl handschoenen, is er een keuze tussen poedervrije en gepoederde handschoenen. Gepoederde handschoenen hebben het voordeel dat deze makkelijker aan te krijgen zijn. Dit komt omdat er in de handschoenen een laagje maïzena verwerkt zit. Dit zorgt er ook voor dat het vocht en zweet opneemt. Gepoederde handschoenen worden afgeraden in de voedselindustrie, aangezien er een kans is dat het poeder vrij komt en in het voedsel kan komen.

De kleur van de handschoenen

Nitril, latex en vinyl handschoenen zijn in verschillende kleuren te koop. De witte en blauwe handschoenen worden het meest gebruikt.
De blauwe handschoenen voldoen aan de HACCP- richtlijnen waardoor deze voornamelijk gebruikt worden in de voedselindustrie. Vanwege de opvallende blauwe kleur zorgt dit er ook voor dat deze makkelijk te herkennen is als een medewerkers deze is verloren tijdens de werkzaamheden. Ook worden deze handschoenen ook gebruikt in de zorg.

De zwarte handschoenen worden voornamelijk gebruikt voor tattoo shops, horeca en voor voedselbereiding.
De witte handschoenen zijn bestemd voor werkzaamheden in de zorg.

 

Hulp nodig? Wij helpen je graag!

Hygiëne Station beschikt over een breed assortiment in handschoenen. Heb je vragen of kom je er niet uit. Bel ons gerust en wij helpen je graag verder.